Aktuality

Kalendář

Pohotovost

Pouze víkendy a svátky:
Pro dospělé: 8.00-16.00 h
Pro děti: 8.00-14.00 h
Tel.: +420 384 358 276
Zdravotnická záchr. služba: 155

Domů 9 Aktuality 9 Rozhovor o rehabilitaci s Martinou Šimánkovou pro Jihočeské zdraví

Rozhovor o rehabilitaci s Martinou Šimánkovou pro Jihočeské zdraví

Martina Šimánková: Na rehabilitaci má vliv i zázemí. Těším se, až budeme s pacienty cvičit venku

Martina Šimánková: Na rehabilitaci má vliv i zázemí. Těším se, až budeme s pacienty cvičit venkuModerní rehabilitační prostředí Nemocnice Dačice začíná využívat stále více pacientů. Na ambulantní cvičení dojíždí lidé nejenom z jižních Čech, ale také z jiných krajů. Úzká spolupráce poté funguje s jindřichohradeckou nemocnicí, která sem posílá pacienty po chirurgických zákrocích. Už téměř dvacet let jim zde pomáhá zkvalitnit život fyzioterapeutka Martina Šimánková, jež je ráda v pohybu.

„Vystudovala jsem fyzioterapii v Českých Budějovicích, ale protože pocházím ze Slavonic, byly pro mě Dačice nejblíže. Proto jsem tady začala hned po škole pracovat,“ říká Šimánková. Sympatická a usměvavá zdravotnice už odvedla v Nemocnici Dačice kus práce. „Jsem tu dlouho, od roku 1998. (smích) Ale mezitím jsem byla pět let na mateřské dovolené,“ přidává s úsměvem.

K pohybu má blízko, možná právě proto si léčebnou rehabilitaci vybrala. „Je to práce, která není sedavá, ale různorodá. Mohu pracovat s dětmi, dospělými, setkávám se s různými diagnózami. Je to určitě prospěšný obor a jeho důležitost ještě v dnešní době narůstá. My jsme navíc absolvovali spoustu kurzů, protože se rehabilitace vyvinula, takže můžeme poskytnout rozsáhlejší péči,“ doplňuje Šimánková.

Podle fyzioterapeutky se dačická nemocnice mění před jejíma očima. „Změnila se opravdu hodně. Ubyla akutní lůžka interny, chirurgie, dětského oddělení a porodnice, kam jsem dříve chodila cvičit s pacienty. Mezitím se však zmodernizovala rehabilitace, vytvořila se její ambulance, a tak jsem tam po mateřské dovolené přešla. Nové vybavení se s dřívějším nedá srovnat,“ nastiňuje.

Díky tomu mohou rehabilitační pracovníci aplikovat při léčbě nejenom osvědčené metody jako třeba Vojtovu metodu nebo Bobath koncept, ale i ty nové. Nemocnice Dačice tak například využívá terapeutický přístroj pro rehabilitaci a cvičení Redcord, který je velmi prospěšnou pomůckou fyzioterapeuta při každodenní práci. Cílem léčebné metody je odstranění bolesti a obnovení funkčních motorických vzorů. Léčba zlepšuje svalovou souhru a zaměřuje se na příčinu problému, nejen na symptomy.

Dačická rehabilitace má na ambulantní části sedm fyzioterapeutů, další tři docházejí k pacientům na lůžka. A lidí, kteří mají o služby nejvýchodněji položené krajské nemocnice zájem, neustále přibývá. „Je to i o vlivu zázemí. Od loňského podzimu máme přístroje v parku, na kterých se dá cvičit. Až bude teplejší počasí, budeme s pacienty rehabilitovat také tam. Na to se těším,“ dodává nadšeně Martina Šimánková.

Popis foto: Martina Šimánková.

článek byl uveřejněn – https://www.jihnem.cz/aktuality/martina-simankova-na-rehabilitaci-ma-vliv-i-zazemi-tesim-se-az-budeme-s-pacienty-cvicit-venku/ – 26.7.2017